Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ 1911-1980



Ένας άλλος μεγάλος της νεοελληνικής λογοτεχνίας γεννήθηκε το 1911 με αποτέλεσμα να γιορτάζουμε φέτος τα 100χρονα από τη γέννησή του. Πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του μπορείτε να αντλήσετε από τον ιστότοπο http://www.tsirkas.ekebi.gr/

 Εδώ σας παρουσιάζω ένα κριτήριο αξιολόγησης για το απόσπασμα από την Αριάγνη που διδάσκεται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄Λυκείου.

Αριάγνη (απόσπασμα)


Η ΑΡΙΑΓΝΗ (1962) είναι το δεύτερο από τα τρία βιβλία που αποτελούν το μυθιστόρημα Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα (1911-1980). Τα άλλα δυο είναι: Η Λέσχη (1960) και Η νυχτερίδα (1965). Η δράση εκτυλίσσεται. διαδοχικά, στην Ιερουσαλήμ, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια. Κεντρικό πρόσωπο και στα τρία: ο Σιμωνίδης ή Καλογιάννης, ανθυπολοχαγός των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων που είχαν σχηματιστεί στην Αίγυπτο, μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Είναι μέλος αριστερής οργάνωσης και εμπλέκεται στις πολιτικές δραστηριότητες της εποχής. Οι πολιτικές συγκρούσεις, το ελληνικό στοιχείο των παροικιών, καθώς και το κοσμοπολίτικο κλίμα της Μέσης Ανατολής κυριαρχούν στο μυθιστόρημα.

Στο απόσπασμά μας ο Σιμωνίδης βρίσκεται για ανάρρωση στο Κάιρο και φιλοξενείται στο σπίτι μιας λαϊκής ελληνικής οικογένειας, της Αριάγνης και του Διονύση Σαρίδη, που ο γιος τους Μιχάλης είναι φίλος του. Η Αριάγνη είναι από τα αδρότερα πρόσωπα που έχει πλάσει ο Τσίρκας.

Για να δείτε το κριτήριο αξιολόγησης κάντε κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου