Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ

Η λογοτεχνία αποτυπώνει το στίγμα μιας εποχής αλλά και μας βοηθάει να καταλάβουμε μιαν εποχή ακόμη κι αν δεν έχουμε ζήσει σ' αυτή ή δεν είχαμε αποκτήσει αυτοσυνειδησία κατά τη διαδρομή της. Η δεκαετία του 1970 είναι μια πλούσια σε ιστορικά, καλλιτεχνικά και κοσμοϊστορικά γεγονότα. Ένα πολύ καλό ανάγνωσμα γι' αυτήν είναι το βιβλίο του φίλου Γιώργου Μουμουζιά "Με καμπάνα παντελόνι..."

Με φόντο κυρίως τη Θεσσαλονίκη, ένας μαθητής θυμάται και αφηγείται τη ζωή του. Άλλοτε με κωμικό και άλλοτε με σοβαρό τρόπο ξετυλίγονται όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη χώρα στην περίοδο 1970-1980: Τα "σκληρά" χρόνια της δικτατορίας, η κυπριακή τραγωδία, η μεταπολίτευση, ο μεγάλος σεισμός αλλά και τα τραγούδια που σιγοψιθυρίζονταν στα χείλη όλου του κόσμου, τα τηλεοπτικά σίριαλ που έκαναν τις πόλεις να νεκρώνουν, οι ταινίες για τις οποίες σχηματίζονταν ουρές στους κινηματογράφους, τα παιχνίδια στον ρυθμό των οποίων ανέπνεαν οι φίλαθλοι. Ακολουθώντας την πορεία του αφηγητή θα ξαναφέρουμε στη μνήμη μας το παντελόνι καμπάνα και τα παπούτσια sportex, την ταβέρνα της Δόμνας, τον "Άγνωστο πόλεμο" και τους "Άγγελους του Τσάρλυ", τις αξέχαστες επιτυχίες του Γιάννη Καλατζή και το μουσικό ρεύμα της disco, το "Εξπρές του μεσονυχτίου" και τις ταινίες του Γκουσγκούνη, τις "πιρουέτες" του Κούδα, του Δεληκάρη, του Χατζηπαναγή, του Κρόιφ...

Ο συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε φυσικός, εργάστηκε στην εκπαίδευση και τα τελευταία χρόνια είναι επιθεωρητής του Υπουργείου Απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: