Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ






Η περίοδος των εξετάσεων αποτελεί την κατ' εξοχήν περίοδο έντονου άγχους όχι μόνο για τα παιδιά που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά και για όλη την οικογένεια. Το γεγονός ότι μερικές ημέρες μέσα στο καλοκαίρι αξιολογείται η μόρφωση των παιδιών μετά από 12 χρόνια συνεχούς μάθησης, αλλά και προσδιορίζεται τόσο καθοριστικά το μέλλον τους, μεταδίδει στους υποψηφίους ένα πρόσθετο αίσθημα στρες και εσωτερικής αναστάτωσης.


Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά εκείνες τις ημέρες είναι πολλά και ποικίλα καθώς το άγχος εκδηλώνεται ψυχοσωματικά. Τα παιδιά καταλαμβάνονται πολύ συχνά από κρίσεις πανικού, κοιλιακά άλγη, εφιδρώσεις, δερματικά εξανθήματα, πονοκεφάλους, αλλά και διαταραχές διατροφής (ανορεξία ή λαιμαργία). Εκτός αυτών, οι μαθητές -ακριβώς λόγω της πίεσης που ασκούν στο πνεύμα τους προκειμένου να επεξεργαστούν και να αφομοιώσουν μεγάλο όγκο ύλης σε μικρό χρονικό διάστημα- αδυνατούν κάποιες στιγμές να συγκεντρωθούν. Πολύ συχνά, δε, παρουσιάζουν και μειωμένη απόδοση, παρά το πολύωρο και κοπιαστικό διάβασμα.
Η στάση των γονιών

Όλα αυτά δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν λογική συνέπεια της μεγάλης πίεσης των ημερών. Οι γονείς, πρώτοι απ' όλους, θα πρέπει να συμπαρασταθούν στα παιδιά και να τους παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα πρέπει να μεταδίδουν τις προσδοκίες τους στα παιδιά. Καλό θα είναι να τα ενθαρρύνουν, χωρίς να τα πιέζουν και να βρίσκονται διακριτικά δίπλα τους.


Παράλληλα, θα πρέπει να φροντίζουν για το σωστό εξαερισμό και την καθαριότητα του δωματίου στο οποίο μελετούν καθώς ο κατάλληλος χώρος τα προδιαθέτει για σωστό διάβασμα. Επίσης, καλό θα είναι σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων να προσέχουν τη διατροφή των παιδιών και να ετοιμάζουν ελαφρά και πλούσια σε βιταμίνες γεύματα.
Η στάση των μαθητών

Από την πλευρά τους οι μαθητές, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το νυχθημερόν διάβασμα δεν βοηθά σε τίποτα. Καλύτερο είναι να αξιοποιούν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους. Βόλτες με φίλους, λίγη τηλεόραση, έστω και το γεύμα με τους γονείς και τα αδέλφια, αποτελούν ευχάριστες όσο και απαραίτητες ανάπαυλες μέσα στον πανικό των εξετάσεων.
 
ΠΗΓΗ: ΚΕΣΥΠ ΔΡΑΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου