Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης.

 Ένα σημαντικό μάθημα δόθηκε σήμερα στους μαθητές μας. Μέσα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη διττή επέτειο  και επιζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για τη συντήρηση της εθνικής μας μνήμης, επισκεφτήκαμε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εκεί αφού περιηγηθήκαμε το χώρο του μουσείου και είδαμε το σπάνιο φωτογραφικό υλικό-αφιέρωμα στη Σμύρνη, στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το εξαιρετικό τόσο από την πλευρά της επιστημονικής τεκμηρίωσης όσο και από την πλευρά του αισθητικού αποτελέσματος ντοκυμαντέρ της Μαρίας Ηλιού: <<Σμύρνη. η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης>>. Εκείνο που εντυπώθηκε στη συνείδησή μας ήταν η αρμονική συνύπαρξη τόσο διαφορετικών λαών σ' αυτή την πόλη και το πόσο άδοξα και τραγικά αυτή η εστία του κοσμοπολιτισμού θυσιάστηκε στο βωμό των συμφερόντων και της κοντόφθαλμης πολιτικής. Ένα ουσιαστικό μάθημα ιστορίας που πρέπει όλοι να το δούμε!



Πώς ήταν η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα; Πώς ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες; Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι της Μεσογείου που ακόμη και σήμερα, 90 χρόνια μετά την Καταστροφή συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;

Mέσα από άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που σταχυολογήθηκε και συντηρήθηκε προσεκτικά από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πρωτέας στην Αμερική και στην Ευρώπη, η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία σε μια ταινία ντοκιμαντέρ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο του 2012.

Ένα από τα ελάχιστα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με νηφαλιότητα με την πόλη της Σμύρνης πριν την καταστροφή, παρακολουθώντας τον τρόπο που λειτουργούσε το ελληνικό στοιχείο, κυρίαρχο στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης αυτής. Έντονα κοσμοπολίτικη, η Σμύρνη εκείνης της εποχής αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων και θρησκειών. Εξαιρετική χρήση των μοναδικών ιστορικών ντοκουμέντων, δημιουργεί μια αφηγηματική δομή που αιχμαλωτίζει το θεατή. Το υλικό είναι μοναδικό και είναι αποτέλεσμα επισταμένης έρευνας σε αρχεία της Ευρώπης και της Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου