Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ερευνητική εργασία: Τα τρόφιμα στη ζωή μας


Project: Τα τρόφιμα στη ζωή μας
Τάξη: Α΄Λυκείου
Δύναμη: 11 μαθητές
Καθηγήτρια: Ελένη Παπαδοπούλου ΠΕ02
Α΄Τετράμηνο σχολικού έτους 2012-2013

  Στην ερευνητική εργασία με θέμα: ''Τα τρόφιμα στη ζωή μας'' οι μαθητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, εστιάζοντας σ’ αυτές των εφήβων. Οδηγήθηκαν επαγωγικά στη διαπίστωση ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την πιο υγιεινή διατροφή που συμβάλλει στην ευζωία και στη μακροβιότητα. Ειδικά, επικεντρώθηκαν στα ανυπέρβλητα οφέλη των λαχανικών και των φρούτων, που παράγονται, βέβαια, χωρίς τη χρήση βλαβερών ουσιών (φυτοφάρμακα) και την κατάχρηση χημικών λιπασμάτων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, διερευνήθηκαν τα είδη της γεωργίας και των καλλιεργητικών μεθόδων της. Η επιτόπια έρευνα στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης ενίσχυσε τα πορίσματά τους : ότι η βιολογική και απαλλαγμένη από χημικές ουσίες γεωργία προσφέρει ασφαλή για τον άνθρωπο προϊόντα.

  Ακόμη, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να ασχοληθούν και με την κτηνοτροφία και τις γενετικά τροποποιημένες τροφές των γαλακτοφόρων ζώων που παράγουν έτσι χαμηλής διατροφικής αξίας γάλα. Παράλληλα, οι μαθητές εκπόνησαν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής με υψηλής διατροφικής αξίας φαγητά, που παρασκεύασαν οι ίδιοι, και με χαμηλό κόστος.

  Τέλος, ασχολήθηκαν με τις επιπτώσεις της διατροφής στην υγεία των ανθρώπων. Η επιμορφωτική επίσκεψη του γιατρού-καρδιολόγου κ. Γιαννόγλου Δημήτριου από το Ελληνικό Καρδιολογικό Κέντρο τους έδωσε κίνητρα για να εξετάσουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα, την παχυσαρκία και την ανορεξία ως αρνητικά παρεπόμενα της ανορθολογικής σχέσης του ανθρώπου με τη διατροφή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου