Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Διδακτική πρόταση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία

  Ένας ακόμη λογοτεχνικός περίπατος πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή γύρω από το Γαλεριανό Συγκρότημα. Μετά την ανάγνωση του διηγήματος της Αλεξάνδρας Μυλωνά, Ένα ακόμα φλιτζάνι καφέ, παρακαλώ. Ένα ακόμα και τη συνακόλουθη συνεργατική επεξεργασία ποικίλων δραστηριοτήτων, οι μαθητές του Α2 του 1ου  ΓΕ.Λ. Σταυρούπολης ακολούθησαν τα βήματα της Ανατολής, της βιβλιόφιλης ηρωίδας που μένει αρκετές ώρες μπροστά στη βιτρίνα του αγαπημένου της βιβλιοπωλείου, προσπαθώντας να διαχειριστεί μια πολύπτυχη απώλεια: την απώλεια της νεανικής ηλικίας, του πρώτου της έρωτα, της οικονομικής άνεσης, των παιδιών της. Με τη μουσική υπόκρουση του τραγουδιού του Bob Dylan One more cup of coffeκαι με έναν καφέ ελληνικό σε χάρτινο ποτηράκι περπατάει στη Δημητρίου Γούναρη και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα δύσκολη κατάσταση της εποχής της...
   Η ομαδοσυνεργατική μέθοδος προσέγγισης του κειμένου που ανήκει στο βιβλίο της συγγραφέως 
Αλεξάνδρας Μυλωνά, Πώς τα πας με την απώλεια; Οροπέδιο, 2018, εκτός από τα οφέλη της αναγνωστικής απόλαυσης και του εμπλουτισμού των γνώσεων σε θέματα αναγνωστικής πρόσληψης αλλά και γραμματολογικής γνωριμίας με τους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και τα περιοδικά που προβάλλουν τη λογοτεχνία, προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών να δημιουργήσουν μικροδιηγήματα επέκτασης του αρχικού, να αποκτήσουν δεξιότητες συνεργατικής γραφής σε διαδικτυακά περιβάλλοντα και να ασκηθούν στη δημιουργία κωμικογραφήματος και σκίτσου. Κυρίως, όμως, και κατά τη δική τους ομολογία, ήρθαν σε επαφή με ένα σύγχρονο λογοτεχνικό κείμενο που "μίλησε στην ψυχή τους".


ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 (ένα από τα πέντε φύλλα των ομάδων)
Η Ανατολή μέσα από τα μάτια μου


  • Εστιάζετε με την κάμερά σας πάνω στην Ανατολή. Ποια είναι τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά; Να περιγράψετε την εμφάνισή της. (εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε ένα σκίτσο ή κόμικ με την Ανατολή, που θα συνοδεύει την περιγραφή της ομάδας σας)
  • Να δημιουργήσετε ένα κολάζ (συνεικόνες) φωτογραφιών από την περιοχή όπου κινείται η Ανατολή, ακολουθώντας τις αναφορές του κειμένου στον χώρο.
  • Πώς αντιμετωπίζει την «απώλεια» η Ανατολή και πώς ο Πέτρος;
  • Δημιουργήστε ένα συνεργατικό κείμενο στα google docs, στο οποίο το κάθε μέλος της ομάδας σας θα εξωτερικεύει τις σκέψεις που έκανε βλέποντας την Ανατολή να κατηφορίζει τη Δημητρίου Γούναρη. (το κείμενο να μην υπερβαίνει τις 150 λέξεις).




Δείγμα κειμένου συνεργατικής γραφής στα google docs

Ο Πέτρος, σύζυγος της Ανατολής, αναπολεί τα περασμένα...
   Η συνάντηση με τη συγγραφέα έλυσε τις απορίες των μαθητών για τη διαμόρφωση του λογοτεχνικού ήρωα, τα υλικά της γραφής και τα κίνητρα της δημιουργικής γραφής. Έτσι, οι νεαροί αναγνώστες συνδιαλέχθηκαν με τη δημιουργό σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας αμέσως μετά την άχρονη και σε επίπεδο φαντασίας συνάντηση που είχαν μαζί της, όταν διάβαζαν και "ξεκλείδωναν" το διήγημα.


Ελένη Παπαδοπούλου, ΜΑ Φιλόλογος, υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής "Διαβάζουμε και παρουσιάζουμε λογοτεχνικά κείμενα στην τάξη μας'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου