Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Σπουδή στην ανθρωποφαγία

 


Σπουδή στην ανθρωποφαγία
(σε β΄ενικό πρόσωπο)


   Στοχοποιείς έναν άνθρωπο, γιατί διαφέρει από σένα. Δεν σου αρέσουν οι τρόποι του. Σε ενοχλεί που σκέφτεται ελεύθερα και εκφράζει τεκμηριωμένα την άποψή του. Σε εξοργίζει που δεν συμφωνεί μαζί σου, που δεν υποχωρεί στις απαιτήσεις σου, που δεν ικανοποιεί τη φιλαυτία σου. Σου φαίνεται αδιανόητο το ότι προσπαθεί να βελτιώσει το πνευματικό του επίπεδο, να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Γίνεσαι εκτός εαυτού, όταν ακολουθεί τη δική του μοναχική πορεία και σε αγνοεί ευγενικά. Τρέμεις, όταν ακούς επαινετικά σχόλια γι’ αυτόν και την πολιτεία του.

   Και τότε, αρχίζεις να καταστρώνεις σχέδιο για την ψυχολογική και την ηθική εξόντωσή του. Το πρώτο στάδιο του πλάνου σου είναι η διαμόρφωση ενός εχθρικού κλίματος. Εξαπολύεις εναντίον του αίολες κατηγορίες και του επιρρίπτεις ευθύνες για πράξεις που ουδέποτε έπραξε. Ενορχηστρώνεις και μια δημόσια διαπόμπευσή του, για να έχεις άλλοθι για το κατηγορητήριό σου. Στο δεύτερο στάδιο, σπερμολογείς και κατασκευάζεις ανύπαρκτα γεγονότα, με δημιουργό το αντικείμενο της στοχοποίησής σου. Στο τρίτο στάδιο, προσπαθείς να ανασυντάξεις τις δυνάμεις σου, να δημιουργήσεις κλίμα, προετοιμάζοντας ομάδες ομοϊδεατών και συμπαραστατών σου. Εμφανίζεσαι στα μάτια τους σαν αδύναμος κρίκος, το θύμα της «ανελέητης» συμπεριφοράς του «κακού» ανθρώπου που σε οδήγησε στην απόγνωση. Όσοι ανήκουν στην κλειστή ομάδα των επαφών σου επιδεικνύουν αλληλεγγύη στο πρόσωπό σου και καταδικάζουν με συνοπτικές διαδικασίες τον εγκέφαλο της δυσχερούς θέσης στην οποία έχεις περιέλθει, χωρίς να εξετάσουν και την άποψη του «κακού» ανθρώπου και χωρίς να ακούσουν και τη δική του μαρτυρία για όσα έγιναν φανερά και όσα εκτυλίχθηκαν στο παρασκήνιο. Ελάχιστοι, και με ελεύθερη κρίση, απαγκιστρωμένοι από ιδιοτέλειες και κακοπροαίρετη διάθεση, δεν συντάσσονται στο πλευρό σου και τηρούν στάση ουδετερότητας που τους επιτάσσει η ακεραιότητα του χαρακτήρα τους. Ένας ή και κανένας θα ξεχωρίσει, αφού αντιληφθεί την εξυφαινόμενη αδικία, και θα συμπαρασταθεί στον δοκιμαζόμενο «κακό», εισπράττοντας όμως την απόρριψη της ομάδας κρούσης που εσύ έφτιαξες.

   Πέτυχες! Το πρόσωπο που στοχοποίησες, «ο κακός άνθρωπος», σαν αλλοτινός φαρμακός1,  αποδιοπομπαίος τράγος ή εξιλαστήριο θύμα, όπως θες ονόμασέ τον, κακοποιείται συστηματικά από την ομάδα σου και από σένα με αναπαραγωγή λασπολογιών, συκοφαντιών και χαλκευμένων πράξεων που δήθεν προκάλεσε. Η κλειστή ομάδα των επαφών σου λυτρώνεται από τις δικές της ανεπάρκειες και λησμονεί τα δικά της προβλήματα, ρίχνοντας «πέτρες» στον στόχο του λιθοβολισμού που εσύ τοποθέτησες στο κέντρο της κονίστρας, όπου στέφεσαι, προσωρινά, νικητής.

   Να γνωρίζεις, όμως, ότι η νίκη σου είναι θνησιγενής και τα συναισθήματα ευτυχίας, που απολαμβάνεις  από την επίτευξη του στόχου σου, γρήγορα θα μεταβληθούν σε συναισθήματα δυστυχίας και κενού. Η νίκη σου είναι πύρρειος, γιατί εσύ, τελικά, έχεις χάσει περισσότερα από όσα αυταπατάσαι ότι κέρδισες. Η ανθρωποφαγία σου επιστρέφει σε σένα τον ίδιο. Κοντολογίς, έχεις σκοτώσει τον εαυτό σου και δεν το έχεις αντιληφθεί. Κάποια στιγμή θα το συνειδητοποιήσεις. Μην ξεχνάς: «του κύκλου τα γυρίσματα, που ανεβοκατεβαίνουν, / και του Τροχού, που ώρες ψηλά/ κι ώρες στα βάθη πηαίνουν»2 .

  1 Ο θυσιαζόμενος για καθαρμό της πόλης , ΙΙ το κάθαρμα, ο φαύλος (εδώ και με τις δύο σημασίες)
  2  Ερωτόκριτος, Α 1-4


Ελένη Κ. Παπαδοπούλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου