Με αφορμή το νέο του βιβλίο "Ο Όμηρος και το Αλφάβητο", που εκδόθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ένωση τον Δεκέμβριο του 2010, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης αναφέρεται στην πρωτότυπη αυτή θεωρία όπου συνδέει τη σύνθεση και τη δομή των ομηρικών επών με το ελληνικό αλφάβητο.
Στο βιβλίο του ο Νάνος Βαλαωρίτης αναλύει πώς πιθανόν να συντέθηκαν τα δυο ομηρικά έπη με το αλφάβητο ως ρητορικό και συμβολικό νήμα και μέρος του κειμένου. Αλλιώς δεν εξηγούνται η έκταση των ποιημάτων και η χρήση του αλφαβήτου ως χωριστικά σημεία μόνο. Με τη μέθοδο της θεματικής ακροφωνίας επιλέγει λέξεις που αρχίζουν από τα γράμματα των τίτλων για να συντάξει τα κύρια θέματα της κάθε ραψωδίας. Για παράδειγμα λέξεις που αρχίζουν από το γράμμα άλφα καθορίζουν τα κύρια θέματα της ραψωδίας Άλφα στην Ιλιάδα ή την Οδύσσεια, από βήτα των ραψωδιών Βήτα, από γάμα των ραψωδιών Γάμα (η ραψωδία Γ της Ιλιάδας αναφέρεται στις Γυναίκες) κ.ο.κ.
Τα θέματα είναι πολλαπλά, αντιφατικά και συμπληρωματικά και φανερώνουν μια άλλη διάσταση του έπους, που έμεινε κρυμμένη για 2800 χρόνια, πιθανόν γνωστή μόνον στους Ομηρίδες, τον στενό κύκλο του Ομήρου. Είναι γνωστό από άλλες επικές ινδοευρωπαϊκές παραδόσεις ότι πολλοί επικοί ποιητές μεταξύ των οποίων και ο Όμηρος χρησιμοποιούσαν κρυπτικές αναφορές (kenning) ως μέρος της τέχνης τους.
Με την θεωρία του Βαλαωρίτη προτείνονται νέες προσεγγίσεις του ομηρικού προβλήματος που αφορούν στην συσχέτιση των δυο επών και στην σχέση του αλφαβήτου με το περιεχόμενο των δυο επών. Βεβαίως, ο Βαλαωρίτης δεν είναι κλασσικός φιλόλογος. Έχει όμως στέρεες γνώσεις πάνω στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου