Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

Πώς πρόφεραν τα ελληνικά οι αρχαίοι;

  Το θέμα της προφοράς της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας ταλανίζει τους ερευνητές τους τελευταίους  πέντε αιώνες. Ο Έρασμος κατά τον 16ο αιώνα μ.Χ. έκανε μία εκτίμηση του ζητήματος και πρότεινε μία νέα προφορά, η οποία έγινε αποδεκτή από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Δεν έλειψαν όμως από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της οι αντιδράσεις  αυτών που αντιτίθεντο σ’ αυτήν, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να προβάλουν τα δικά τους επιχειρήματα.
  Η εργασία του συμφοιτητή μου από το κλασσικό του Α.Π.Θ. και συναδέλφου-συνοδοιπόρου Στυλιανού Αρχοντίδη φωτίζει με τεκμηριωμένο τρόπο το ζήτημα της προφοράς της αρχαίας ελληνικής και λύνει πολλές απορίες μας.


5 σχόλια:

http://filologoi2001.blogspot.com/ είπε...

Μια μικρή διόρθωση είναι αναγκαία...Ερασμική και όχι Ερασμιακή προφορά. Άλλος ο Έρασμος και άλλη η...Ερασμία!

Ελένη Παπαδοπούλου ερανίστρια είπε...

Σίγουρα άλλη είναι η Ερασμία κι άλλος ο Έρασμος, όμως οφείλουμε να παρουσιάζουμε ολοκληρωμένο το έτυμον των λέξεων. Δε χρειάζονται βιασύνες και δογματισμοί. Το λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής είναι πάντα στη διάθεσή μας και σε ηλεκτρονική μορφή :
ερασμιακός -ή -ό [erazmiakós] & ερασμικός -ή -ό [erazmikós] Ε1 : που έχει σχέση με τον Έρασμο: Ερασμιακή προφορά (της αρχαίας ελληνικής), θεωρία για την προφορά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που βασίζεται σε παρατηρήσεις του Εράσμου και έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την προφορά των β, γ, δ ως ηχηρών κλειστών συμφώνων, των φ, θ, χ ως κλειστών δασέων και των η, ω ως μακρών φωνηέντων.
[λόγ. ανθρωπων. Έρασμ(ος < Εrasmus) (Ολλανδός φιλόλογος και φιλόσοφος της Aναγέννησης) -ιακός, -ικός μτφρδ. γαλλ. érasmien]

http://filologoi2001.blogspot.com/ είπε...

Αναμφίβολα ισχύουν και τα δύο. Ορθότερο είναι το "ερασμικός" κατά την άποψή μου, η οποία βασίζεται σε όσα μας δίδαξε στο Πανεπιστήμιο ο Μπαμπινιώτης ο οποίος χλεύαζε όσους την αποκαλούσαν Ερασμιακή προφορά. Όπως και να ' χει οι αναρτήσεις σας είναι ενδιαφέρουσες και σας παρακολουθούμε συνέχεια!!!

Ελένη Παπαδοπούλου ερανίστρια είπε...

Αγαπητή συνάδελφε, εγώ τελείωσα την κλασική φιλολογία του Α.Π.Θ. κι εκεί όλοι οι φωτισμένοι δάσκαλοί μάς παρουσίαζαν και τις δύο εκδοχές, χωρίς ''να χλευάζουν'' καμία από τις δύο. Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάσταση απόψεων και στάσεων ανάμεσα στο ΕΚΠΑ και το Α.Π.Θ.!

Ελένη Παπαδοπούλου ερανίστρια είπε...

ευχαριστώ για το σχόλιό σας για το ιστολόγιό μου, το ίδιο ισχύει και για το δικό σας ιστολόγιο που το παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον!