Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2013 (ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)


Themata arxaia katef from Eleni Papadopoulou


Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΔΑΚΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

      Τότε υποβάλλεται καταγγελία από κάτι μετοίκους και υπηρέτες, όχι σχετικά με το σπάσιμο των Ερμών, αλλά πως είχαν διαπραχθεί άλλοι ακρωτηριασμοί αγαλμάτων από μερικούς μεθυσμένους νέους γι' αστείο και πως είχαν παραστήσει σε σπίτια τα Ελευσίνια μυστήρια από ασεβή αναίδεια• γι' αυτά κατηγορούσαν ανάμεσα σ' άλλους και τον Αλκιβιάδη. Κ' εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη διαμάχη με τον Αλκιβιάδη που τους στεκόταν εμπόδιο, ώστε να μην έχουνε σίγουρη την ηγεσία της δημοκρατικής μερίδας, και νομίζοντας πως αν τον έδιωχναν αυτόν θα ήταν πρώτοι στην πολιτεία, τα πήραν αυτά για επιχειρήματα και τα μεγαλοποίησαν και σήκωσαν κατακραυγή πως τόσο η παρωδία των μυστηρίων όσο και ο ακρωτηριασμός των Ερμών είχανε γίνει με τον σκοπό να καταργηθεί η δημοκρατία και καμιά απ' αυτές τις ιεροσυλίες δεν είχε διαπραχθεί χωρίς τη συμμετοχή του, αναφέροντας ως τελική απόδειξη όλη την υπόλοιπη παράνομη συμπεριφορά του και τις αντιδημοκρατικές του συνήθειες.

Με μια πρώτη και γρήγορη ματιά μπορούμε να δώσουμε και τις πρώτες απαντήσεις στις ερωτήσεις του Αδίδακτου κειμένου. Βέβαια, αναμένουμε πάντοτε τις επίσημες απαντήσεις της Κ.Ε.Γ. 
Γ2
τινά
ὓβριν
οὖσι
μάλα
ἐπαιτιῶ
ὑποληφθεῖσι
ἐξελῷεν
βοᾶν
ἔσται
πεπράχθω

Γ3α
Εμπρόθετος της Αναφοράς
Εμπρόθετος του ποιητικού αιτίου
Υποκείμενο στο ποιεῖται
Αντικείμενο στο ἐπητιῷτο
Γενική αντικειμενική στο καταλύσει
Γενική υποκειμενικη στο παρανομίαν

Γ3β
Νομίσαντες, Υ{ εἰ αὐτόν ἐξελάσειαν,} Α [ πρῶτοι ἂν εἶναι]  Πλαγιασμένος Υποθετικός λόγος, μιας και η απόδοσή του είναι το ειδικό απαρέμφατο (δυνητικό) αν είναι


Στον ευθύ λόγο θα έχουμε: εἰ αὐτόν ἐξελάσαιμεν, πρῶτοι ἂν εἶμεν : Απλή Σκέψη του λέγοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου