Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΠΑΤΗΛΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

 Ο Πέτρος Θεοδωρίδης είναι ένας σκεπτόμενος και ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος που αποτυπώνει με τεκμηριωμένο τρόπο τις απόψεις του. Έχει βαθιά κι απροκατάληπτη γνώση της Ιστορίας και ταυτόχρονα εκφράζει τον σεβασμό του στην αυταξία του ανθρώπου. Η ανάγνωση του βιβλίου του είναι σίγουρο ότι θα μας κάνει πιο πλούσιους, γνωστικά και συναισθηματικά.
ΚΡΙΤΙΚΗ
«Το βιβλίο αποτυπώνει ένα μέρος της διανοητικής πορείας του Θεοδωρίδη εδώ και μία δεκαετία περίπου. Όπως συμβαίνει πάντοτε, υπάρχουν συνέχειες και ασυνέχειες, νέες προβληματικές και εμπλουτισμός παλαιότερων θέσεων. 

Ευαίσθητος δέκτης της στροφής προς τα συναισθήματα που έχει συντελεστεί στο σύνολο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών τα τελευταία 10-15 χρόνια, συζητά για τη σημασία του έρωτα, της ντροπής, της ενοχής, του φόβου, της αγωνίας, του φθόνου και της μνησικακίας, του θυμού και της ζήλιας τόσο στον προσωπικό όσο και στον δημόσιο βίο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λόγου χάριν, ότι αναφέρεται στην «αισθητική ουτοπία του έθνους» επικαλούμενος το συγκινησιακό φορτίο της εθνικής ταυτότητας, όπως και κάθε άλλης ταυτότητας βεβαίως. Ιδιαίτερο επίσης βάρος δίνει στις θυμικές παραμέτρους της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, αλλά και του «κορεσμένου εαυτού» στο πλαίσιο της ύστερης νεωτερικότητας.

Διαβάζοντάς τον, εντυπωσιάστηκα για άλλη μια φορά από την ευαισθησία του και τη δόκιμη άσκηση αυτογνωσίας στην οποία διακριτικά μας προσκαλεί. Το κείμενό του είναι απολαυστικό γιατί κινείται με άνεση σε ένα πεδίο κατάσπαρτο από επίκαιρα και σύνθετα θέματα χωρίς να δεσμεύεται από τις υποχρεωτικότητες των ακαδημαϊκών συμβάσεων στη γραφή και την ανάλυση...»

Νίκος Δεμερτζής
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

1 σχόλιο:

  1. το βιβλίο είναι εξαιρετικό. Βαθύ, ευανάγνωστο και ανατέμνει συναισθήματα και πάθη.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή