Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η τέχνη της υφαντικής



  Η τέχνη της υφαντικής ήταν γνωστή από τη νεολιθική εποχή, όπως μαρτυρούν ευρήματα της εποχής εκείνης : τα σφοντύλια.  Αλλά και οι ηρωίδες των Ομηρικών επών είχαν κύρια ενασχόλησή τους την υφαντική. Αυτό φαίνεται από τη συχνή αναφορά του Ομήρου σε εργαλεία.  Όπως στην Οδύσσεια (Ραψ. Α, στ. 356) όπου ο Τηλέμαχος λέει στη μητέρα του: « ... Αλλ' εις οίκον ιούσα τα σ' αυτής έργα κόμιζε, ιστόν τ' ηλακάτην τε.. ... = …Γύρνα στο σπίτι σου και κοίταξε τις δικές σου δουλειές, τον αργαλειό και τη ρόκα σου ... ».

  Στα παλαιότερα χρόνια, η κύρια ενασχόληση των γυναικών στα χωριά του Βοΐου ήταν η κατασκευή υφαντών για τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους και του νοικοκυριού τους. Σήμερα, τα χειροτεχνήματα αυτά διακοσμούν με τον πιο εμφατικό τρόπο τα αναπαλαιωμένα σπίτια και γίνονται μάρτυρες μιας ζωής που έχει αλλάξει αλλά που "κεντήθηκε"πάνω στον καμβά του παρελθόντος.

 Από την έκθεση υφαντών που ξεκίνησε στις 10  και ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδοχωρίου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου