Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Οικοδομικά υλικά (Οι εκπαιδευτικοί γράφουν...ΙΙ)

 

Αναστασία Λάλου: «Το κόκκινο γοβάκι»
Αναστασία Λάλου: «Το κόκκινο γοβάκι»



Οικοδομικά υλικά


Αργά το απόγευμα τη βλέπω να βγαίνει από τη μάντρα ‒  «Οικοδομικά υλικά».  Στο κάθε χέρι  από μια βαριά σακούλα. Βαδίζει προς το μέρος μου. Οι ψηλοτάκουνες κόκκινες λουστρίνι γόβες τη βοηθούν να περπατά λικνιστικά, σαν να ζυγιάζεται για να πετάξει. Oι σακούλες με τα οικοδομικά υλικά την τραβούν να την καρφώσουν, λες, στη γη. 

Με πλησιάζει γελαστή. Κραγιόν, μαλλιά και γάντια ασορτί με τις γόβες. «Τσιμέντο», μου λέει, «τσιμέντο. Να καλουπώσω ένα σκαλί».  

Ζει σε ένα σπίτι χωρίς σκάλα, ισόγειο. Το μόνο σκαλί που ανεβοκατεβαίνει καθημερινά είναι το πεζοδρόμιο. 

 Πώς είμαστε οι άνθρωποι, σκέφτομαι. Μες στην καρδιά μας, ένα μοναχό σκαλοπάτι το κάνουμε σκάλα, μια χελιδονοφωλιά την κάνουμε σπίτι, δυο καδρόνια και τρία καρφιά  τα κάνουμε σταυρό,  μια σελίδα παλιάς επιστολής  την κάνουμε βαρκούλα,   ένα χαμόγελο το κάνουμε έρωτα,  μια κηλίδα αίμα αθώο το κάνουμε σύνθημα,  ένα κομμάτι συρματόπλεγμα  το κάνουμε σύνορα, ένα βλέμμα γλυκό και μια ανοιχτή αγκαλιά τα κάνουμε πατρίδα,  ένα ζευγάρι γόβες κόκκινες τις κάνουμε φτερά.  Και με λίγο νερό και τσιμεντόσκονη χτίζουμε τη γυναίκα του πρωτομάστορα, για να στεριώσουμε ανύπαρκτα γιοφύρια. 


ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ, 1/1/2021


Η Τζένη Καραβίτη γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και ζει στη Θεσσαλονίκη.  Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο στο University of Essex  και στο Royal Holloway University of London του Η. Βασιλείου. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.  Από το 2011 ως το 2020 συμμετείχε στην Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης, που δημιούργησε το ψηφιακό έργο Πολύτροπη Γλώσσα, για τη διδασκαλία της γλώσσας  στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Μεταφράσεις:  «…να σκέφτεσαι τους άλλους: 12 ποιήματα του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς» , «Καφέ Σωκράτης: μια νέα γεύση φιλοσοφίας» του Κρίστοφερ Φίλιπς, « Μια ερωτική Ιστορία» του Γκάζι Αλγκοζαίμπι κ.ά. Ως το 2014 υπηρέτησε στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος. 




2 σχόλια:

  1. (σα να.. )είδα ένα ολόκληρο έργο, θεατρικό, τους τόπους του, τους χρόνους του, τους ήρωες και τις ηρωίδες του, την ατμόσφαιρά του, τις Πράξεις τους ..μου άρκεσε ο Πρωταγωνιστής του, αυτός που κάνει τον αγώνα έμπλεο νοήματος, βουτηγμένο στα υγρά του Σώματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή