Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΔΡΑΣΗ: ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


ΘΕΜΑ: ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕ02

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΡΑΧΑΡΙΣΗ ΣΟΦΙΑ ΠΕ02-ΤΑΚΑΒΑΚΟΓΛΟΥ ΖΩΗ ΠΕ02-ΤΣΟΦΑ ΕΛΕΝΗ ΠΕ05



Με κεντρικό σύνθημα, το φαγητό ενώνει τους λαούς, ολοκληρώθηκε η δράση μας αφήνοντας ευχάριστες εντυπώσεις στους μαθητές μας, στους γονείς τους, στους κατοίκους της Αξιούπολης αλλά και σε μας , τους εκπαιδευτικούς. Στις 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η δήμαρχος Αξιούπολης κα Σόνια Συμεωνίδου-Νούλα, τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι, η σχολική σύμβουλος φιλολόγων ν. Κιλκίς κα Όλγα Δάσιου και πλήθος από γονείς και κατοίκους της Αξιούπολης. Η διευθύντρια δ/θμιας εκπαίδευσης ν. Κιλκίς μας έστειλε συγχαρητήρια επιστολή, μιας και η ίδια δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω υπηρεσιακού κωλύματος.



Η εκδήλωση είχε δύο μέρη, το πληροφοριακό και το καλλιτεχνικό. Στο πληροφοριακό μέρος έγινε μια σύντομη εισαγωγή που στόχο είχε να προϊδεάσει τους ακροατές για την πολυπολιτισμικότητα αλλά και να συνδέσει την έννοια αυτή τόσο με τη διεθνή κουζίνα όσο και με τα διατροφικά προβλήματα που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Στη συνέχεια, μαθητές καταγόμενοι από διάφορες χώρες μάς παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά της κουζίνας της χώρας καταγωγής τους κι όχι μόνο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα φαγητά από τις αλλοτινές πατρίδες. Κατά τη διάρκεια της παραπάνω παρουσίασης είχαμε την ευκαιρία να παρατηρούμε τα εδέσματα που παρασκεύασαν οι μαθητές μας και που με ιδιαίτερη καλαισθησία τα εξέθεσαν σε μια γωνία της αίθουσας. Η συμμετοχή τους ήταν αξιοθαύμαστη, καθώς μετρήσαμε περί τα 80 φαγητά και γλυκά. Πέρα από τα φαγητά που βλέπαμε στην έκθεση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε σε power-point χαρακτηριστικές απόψεις από τις χώρες και να ακούμε τραγούδια και μουσική που τις αντιπροσωπεύουν. Το συγκεκριμένο υλικό της εκδήλωσης δημιουργήθηκε από μαθητές με καθοδήγηση δική μας και με αφιέρωση εξωδιδακτικών ωρών στο εργαστήριο πληροφορικής. Μάλιστα κάποιοι μαθητές ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές ¨κατέβασαν¨βίντεο από το διαδίκτυο στα οποία είδαμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους παρασκευάζονται τα φαγητά σε διάφορους λαούς αλλά εντοπίσαμε και παρά πολλές ομοιότητες.

Στο δεύτερο μέρος, το καλλιτεχνικό, απολαύσαμε μια άλλη ομάδα μαθητών να υποδύονται τους θεούς του Ολύμπου και να συζητάνε για τις διατροφικές συνήθειες των μελλουσών γενεών. Το θεατρικό έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε η συνάδελφος κα Ελένη Τσόφα ευχαρίστησε πολύ τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους και ήταν η πρώτη ευχάριστη και χαλαρωτική νότα της εκδήλωσης μετά τον προβληματισμό και την περισυλλογή που προκάλεσε η ανάγνωση. Η δεύτερη ευχάριστη και πολύ γευστική νότα ήταν η δοκιμή των εδεσμάτων που ακολούθησε μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Όσον αφορά στο θεατρικό το σχολείο διέθεσε χρήματα (υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά) για την κατασκευή κοστουμιών, εξαρτημάτων και σκηνικών. Επίσης, διέθεσε αναλώσιμα για εκτυπώσεις, κατασκευή κολλάζ, αγορά βιβλίων διεθνούς κουζίνας, κατασκευή πανό και διαφημιστικής αφίσας. Επίσης, το σχολείο αγόρασε φορητό υπολογιστή, αφού χωρίς αυτόν δε θα μπορούσαμε να προβάλλουμε το πτικοακουστικό υλικό των μαθητών. Τα φαγητά, φυσικά, έγιναν με έξοδα των μαθητών και των οικογενειών τους.

Όλα αυτά θα έχετε την ευκαιρία να τα δείτε στο υλικό που σας παραδίδω, γιατί νομίζω ότι η σύντομη έκθεσή μου ίσως αδικήσει το αποτέλεσμα της όμορφης εκδήλωσης των μαθητών μας.

Το υλικό που σας παραδίδω είναι:

1. cd με θεωρητικό και φωτογραφικό υλικό (περιλαμβάνει την αφίσα, την κοινοποίηση στα μ.μ.ε.)

2. DVD1 και DVD2 με διεθνή κουζίνα

3. παρουσίαση χαρακτηριστικών απόψεων από όλες τις χώρες (power point)

4. cd με τραγούδια και μουσική του κόσμου

5. το video της κεντρικής εκδήλωσης 15/05/2008







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου