Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ...

 Τι αισθάνονταν, ποιες σκέψεις τριβέλιζαν το μυαλό τους και ποιες ήταν οι προσδοκίες τους για την επόμενη μέρα; Διαβάστε τις σελίδες ημερολογίων των στρατιωτών (Αθηναίων και Σπαρτιατών) λίγο πριν αλλά και μετά τη μεγάλη μάχη στους Αιγός ποταμούς το 405 π.Χ.

  Οι εργασίες-σελίδες ημερολογίων γράφτηκαν από μαθητές του Α4 του ΓΕ.Λ. Χαλάστρας ως επιστέγασμα της επεξεργασίας της πρώτης ενότητας των Ελληνικών του Ξενοφώντα στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας.

 ΦΑΛΕΓΚΑ  ΙΩΑΝΝΑ
5η ημέρα της παραμονής μας στους Αιγός Ποταμούς

Σήμερα για ακόμα μία μέρα επικρατεί ηρεμία. Οι Σπαρτιάτες δεν έχουν κάνει καμία κίνηση εναντίον μας, αν και αυτό με γεμίζει φόβο…Παρόλο που οι υπόλοιποι τους θεωρούν δειλούς… Πήγαμε νωρίς το πρωί στη Σηστό για ανεφοδιασμό. Μπορεί βέβαια η διαδρομή να είναι μακρινή και κουραστική αλλα εμάς δεν μας ενοχλεί ιδιαίτερα… Τελικά οι συμβουλές του Αλκιβιάδη αποδείχθηκαν ανούσιες. Δηλαδή ποιος πιστεύει πως είναι και προσπαθεί να μας διατάξει κιόλας…; Οι στρατηγοί μας Τυδεύς και Μένανδρος γνωρίζουν περισσότερα από εκείνον και είναι μάλιστα ιδιαίτερα ικανοί!

Το βράδυ της ίδιας ημέρας
Εχει βραδιάσει πλέον…Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη κατι τέτοιο! Ηττηθήκαμε! Δεν το χωράει ο νους μου!! Τελικά ο Λύσανδρος είχε σχέδιο και μάλιστα πολύ καλό! Αυτές τις πέντε ημέρες λοιπόν, εκείνος είχε βάλει ανθρώπους να μας κατασκοπεύουν. Όταν είδαν ότι αρχίσαμε να διασκορπιζόμαστε για τον ανεφοδιασμό, μας περικύκλωσαν, ο Λύσανδρος με το στόλο και ο Θώρακας με το πεζικό. Εκεί επικράτησε ένας τρομερός πανικός από την μεριά μας! Άλλοι έτρεχαν να σωθούν, άλλοι έτρεχαν στα πλοία και άλλοι δεν ήξεραν τι από τα δυο να κάνουν. Είδα φίλους και συγγένεις μου να πιάνονται αιχμάλωτοι! Εγώ ο ίδιος μπορεί να γλύτωσα απ’ αυτό αλλά ξέρω ότι δεν θα έχω καλό τέλος… Πρόλαβα και ανέβηκα στην Πάραλο όπου με διαταγές του Κόνωνα θα παμε στην Αθήνα να αναγγείλουμε τα δυσάρεστα νέα. Ελάχιστα πλοία πρόλαβαν να διασωθούν. Ο Κόνωνας κατευθύνθηκε προς τη Κύπρο στο φίλο του Ευαγόρα για να ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Αυτή η μέρα ήταν ένας εφιάλτης και το κακό είναι ότι θα κρατήσει για πολύ ακόμα… Δεν έχουμε μάθει προς το παρόν για την μοίρα των αιχμαλώτων, αν όμως οι Σπαρτιάτες λάβουν υπόψη αυτά που εμείς είχαμε αποφασίσει να κάνουμε στους αιχμαλώτους μας, δεν θα έχουν και τις καλύτερες προθέσεις.. Μέχρι αύριο πιστεύω πως θα έχουμε φτάσει στη Αθήνα. Είναι τόσο άσχημο να αναγγέλλεις νέα που σκορπίζουν τη δυστυχία…


ΤΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Αγαπητό μου ημερολόγιο,
Σήμερα, η μέρα ήταν ίδια με τις προηγούμενες, δηλαδή παρόλο που οι Αθηναίοι ήταν έτοιμοι για ναυμαχία εμείς σύμφωνα με τις διαταγές του στρατηγού μας, Λύσανδρου, δεν επιτεθήκαμε. Τα γρήγορα πλοία μας εξακολουθούν να παρακολουθούν το στρατόπεδο των Αθηναίων. Αύριο θα κάνουμε την επίθεσή μας και ελπίζω όσο τίποτα άλλο να νικήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, ο Λύσανδρος μάς είπε πως, όταν τα γρήγορα πλοία που κατασκοπεύουν τους Αθηναίους σηκώσουν ασπίδα, εμείς θα επιτεθούμε. Έτσι, θα αιφνιδιάσουμε τους αντίπαλους μας και η Σπάρτη θα θριαμβεύσει ξανά!



ΤΣΙΟΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Παρακολουθούμε εδώ και μέρες τις κινήσεις των Αθηναίων. Είναι πολύ κουραστικό αλλά πιστεύουμε πως αυτή η τακτική θα είναι νικηφόρα για εμάς.

Έφτασε η ώρα της επίθεσης. Ο Λύσανδρος μάς είπε να πλεύσουμε γρήγορα πίσω προς αυτόν και να υψώσουμε ασπίδα στη μέση της διαδρομής. Καθώς μας έκανε σήμα ο Λύσανδρος να πλεύσουμε ολοταχώς, είδαμε από μακριά τον θώρακα με το πεζικό. Επιτεθήκαμε σε ένα άναρχο,απείθαρχο και διασκορπισμένο στρατό διότι μας υποτίμησαν και μας θεώρησαν δειλούς. Όμως εμείς εφαρμόσαμε το σχέδιο του Λυσάνδρου άψογα και με απόλυτη πειθαρχία. Με αυτή τη νίκη φάνηκε ότι οι συμβουλές του Αλκιβιάδη ήταν ανούσιες.

Ύστερα από τη μεγάλη μας νίκη, πλεύσαμε προς τη Λάμψακο. Στο πλοίο είχαμε αιχμαλώτους και άλλα πολλά λάφυρα. Η θέση των Αθηναίων ήταν πολύ δύσκολη καθώς προβλεπόταν αυστηρή τιμωρία προς αυτούς. Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.......






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου